بررسی کنسول بازی پلی استیشن 5 (PS5)
این روزها همه گیمرها منتظر رونمایی از کنسول پلی استیشن 5 (PS5) هستند. در این مقاله به مرور اطلاعات منتشر شده از کنسول PS5 میپردازیم. با ما همراه باشید.
کنسول پلی استیشن 4 از زمان عرضهاش تا به امروز (بیش از 6 سال) خاطرات زیادی را برایمان ساخته است. کنسول فعلی سونی با قدرت سختافزاری بالا و داشتن بازیهای اختصاصی باکیفیت، بیتردید بهترین کنسول نسل هشتم بازی های ویدیویی بوده است، اما در آینده نهچندان دور باید میدان را خالی کند تا غول بعدی سونی یعنی پلی استیشن 5 پا به عرصه صنعت بازی بگذارد. معمولا کمپانیهای سازنده کنسول تا زمان رونمایی رسمی پلتفرمشان اطلاعات زیادی درباره آن ارائه نمیکنند و حالا که در حال نزدیک شدن به تاریخ معرفی و رونمایی رسمی آن هستیم، اطلاعات بیشتری در حال منتشر شدن از سوی سونی است. علاوه بر این، شایعات متعددی نیز پیرامون این کنسول بازی وجود دارند که برخی از آنها خیلی نزدیک به واقعیت بهنظر میرسند. در این مقاله میخواهیم به بررسی اطلاعات رسمی و همچنین شایعات مهم مربوط به پلی استیشن 5 بپردازیم. یک ویدیو هم آماده کردهایم که پیشنهاد میکنیم حتما آن را تماشا کنید.
مشخصات فنی و سختافزاری پلی استیشین 5
در این بخش به بررسی مشخصات سخت افزاری کنسول پلی استیشن 5 میپردازیم.
مدت زیادی از معرفی سختافزار رسمی کنسول پلی استیشن 5 توسط سونی نمیگذرد. قدرت پردازش گرافیکی این کنسول برابر با 10.28 ترافلاپس است. اگر خیلی با واژه ترافلاپس آشنایی ندارید، لازم نیست خودتان را درگیر آن کنید؛ همین قدر بدانید که پلی استیشن 5 در مقایسه با کنسول قبلی سونی یعنی پلی استیشن 4 حدود 5.5 برابر قدرتمندتر است. طبیعتاً میتوانیم انتظار داشته باشیم که در نسل بعد، بازیها از نظر گرافیکی به همین نسبت کیفیت بهتری داشته باشند. اما میزان ترافلاپس یک کنسول تنها یک معیار کلی است. قطعات مختلف کنسول مانند پردازنده اصلی، رم و حافظه ذخیرهسازی باید بهترین عملکرد را داشته باشند تا یک کنسول بتواند بازیها را به خوبی پردازش کند و به اجرا درآورد. با بررسی قطعات داخلی پلی استیشن 5 میتوانیم به طور حدودی قیمت تمام شده این کنسول را محاسبه کنیم.
طبق اعلام مارک سرنی، کنسول PS5 از یک پردازنده AMD که براساس نسل سوم رایزن طراحی شده و هشت هسته هفت نانومتری Zen 2 دارد، پستیبانی میکند. همچنین این کنسول قابلیت اجرای بازیها باکیفیت 8K را دارد که البته برای بهرهمندی از این ویژگی، باید تلویزیون یا نمایشگر پیشرفتهای هم داشته باشید. PS5 از یک کارت گرافیک رادئون Navi استفاده میکند که کاملا شخصیسازی شده و قابلیت پشتیبانی از Ray Tracing را دارد. این ویژگی مربوط به رندر تصاویر است و با استفاده از تکنیکهای نورپردازی، باعث میشود تا خروجی نمایش داده شده، بسیار طبیعی به نظر برسد. احتمالا پشتیبانی کنسولهای نسل بعد از Ray Tracing باعث میشود تا در بازیهای آینده شاهد جلوههای گرافیکی نزدیک به واقعیت باشیم.
پلی استیشن 5 در بخش صوتی نیز پیشرفتهای چشمگیری خواهد داشت. طبق اعلام سرنی، PS5 با کمک پردازنده AMD میتواند صدایی کاملا سهبعدی را ارائه دهد. همچنین این کنسول دارای هارد دیسک SSD است که باعث میشود سرعت لود شدن بازیها بسیار کمتر شود. مارک سرنی برای نشان دادن این موضوع، بازی Spider-Man را مثال زد که لود آن روی کنسول پلیاستیشن 4 حدود 15 ثانیه طول میکشد، اما این زمان روی پلی استیشن 5 تنها 0.8 ثانیه است. البته وجود هارد SSD فقط مربوط به سرعت لود بازیها نیست، بلکه روی اجرای روانتر آنها نیز در PS5 تاثیرگذار خواهد بود.
آخرین اخبار و شایعات درباره پلی استیشن 5
در این بخش به بررسی آخرین اخبار و شایعات درمورد کنسول پلی استیشن 5 میپردازیم.
تایید نام، ویژگی های جدید دسته و بازه عرضه پلی استیشن 5
سونی در پستی در بلاگ پلی استیشن تایید کرد که نام کنسول آینده این شرکت، PS5 خواهد بود. جیم رایان، رئیس سرگرمیهای تعاملی سونی در این پست گفت: «مفتخرم اعلام کنم که نام کنسول نسل بعدی ما پلی استیشن 5 (PlayStation 5) خواهد بود و ما این کنسول را برای تعطیلات 2020 عرضه خواهیم کرد. این موارد شاید سورپرایز بزرگی نباشند، اما با شروع انتشار جزئیات جدید درباره دید ما به نسل بعد، خواستیم آنها را برای طرفداران پلی استیشن تایید کنیم.»
رایان اطلاعات بیشتری درباره دید سونی به نسل آینده و برنامههای آنها برای دسته پلی استیشن 5 را هم اعلام کرد: «یکی از اهداف ما برای نسل آینده، افزایش احساس درگیر شدن بازیکن هنگام بازی کردن است و با فرصت این را داشتیم تا با دسته جدید خود، نحوه کمک حس لامسه به غرق شدن بازیکن در بازی را بازتعریف کنیم.»«با همین هدف، دو نوآوری جدید در دسته PS5 وجود خواهند داشت. ما از بازخورد لمسی (Haptic Feedback) برای جایگزینی تکنولوژی رامبل (Rumble) که در دستههای نسل 5 به بعد موجود بود، استفاده میکنیم. با حس لامسه، شما واقعا گستره وسیعتری از بازخورد را احساس خواهید کرد. بنابراین تصادف با دیوار در یک ماشین مسابقهای حس متفاوتتری نسبت به تکل زدن در زمین فوتبال خواهد داشت. شما حتی میتوانید بافتی مثل چمن یا زمین گلی را که در بازی روی آن راه میروید، احساس کنید.»
نوآوری دوم، چیزی است که ما آن را تریگرهای قابل تطبیق میخوانیم که در دکمههای L2 و R2 استفاده شدهاند. سازندگان میتوانند مقاومت این تریگرها را طوری برنامهریزی کنند که شما حس لمسی یا بساوشی کشیدن یک تیرکمان یا گاز دادن به یک ماشین آفرود در زمین ناهموارد را به خوبی درک کنید. این ویژگی در ترکیب با بازخورد لمسی میتواند تجربهای تاثیرگذار را برای شبیهسازی بهتر کارهای مختلف ارائه دهد. سازندگان بازی شروع به دریافت نسخههای اولیه از دسته جدید کردهاند و ما مشتاقانه منظریم ببینیم قوه تخیل آنها با این ویژگیهای جدید در اختیارشان، چه چیزهایی خلق خواهند کرد.
سونی در مصاحبهای با وبسایت Wired اطلاعات بیشتری را از کنسول پلی استیشن 5 رونمایی کرد. خلاصهای از این اطلاعات را میتوانید در زیر مشاهده کنید.
- پلی استیشن 5 شامل یک درایو دیسک برای بازیهای فیزیکی و بلوریهای 4K خواهد بود.
- دیسکهای پلی استیشن 5 دارای ظرفیت 100 گیگابایتی خواهند بود.
- نصب بازیها اجباری است، اما کنسول این اجازه را به شما خواهد داد تا تنها یک کمپین مولتی پلیر را نصب کنید یا کل بازی را دانلود کرده و بعد از اینکه بخش سینگل پلیر آن را تمام کردید، تنها آن بخش را حذف کنید.
- تکنولوژی ری تریسینگ در سخت افزار کنسول وجود خواهد داشت.
- رابط کاربری جدید به شما اجازه مشاهده جزئیات بیشتری از چیزهایی که میتوانید بازی کنید و کارهایی که دوستانتان در حال انجام هستند، میدهد.
- استودیوی بلوپوینت گیمز (Bluepoint Games) سازنده عناوینی همچون Shadow of the Colossus و Uncharted: The Nathan Drake Collection در حال کار روی یک بازی بزرگ برای PS5 است.
پلی استیشن 5 از قابلیت سازگاری معکوس پشتیبانی میکند
از قبل شایعاتی در خصوص قابلیت سازگاری معکوس (Backwards Compatibility) پلی استیشن 5 وجود داشتند. ماجرا از این قرار بود که کمپانی سونی در ژاپن یک پتنت جدید به ثبت رساند که به قابلیت سازگاری معکوس در PS5 اشاره داشت و این احتمال را مطرح میکرد که این کنسول از بازیهای تمام نسخههای قبلی پلی استیشن پشتیبانی میکند. طبق چیزی که در پتنت ذکر شده بود، PS5 با شبیهسازی تکنولوژی کنسولهای قبلی سونی، امکان اجرای بازیهایشان را خواهد داشت.
گفتنی است که PS5 نیز بهوسیله مارک سرنی، همان کسی که معماری کنسول پلی استیشن 4 را طراحی کرده بود، ساخته میشود. گفته میشود کنسول جدید سونی از پردازنده شخصیسازی شده Zen 2 کمپانی AMD استفاده میکند که قابلیت شبیهسازی کنسولها پیشین و اجرای بازیهای آنها را دارد.
اجرای بازیهای پلی استیشن 1 و پلی استیشن 3 روی کنسول نسل هشتم سونی کار بسیار پیچیدهای بود، چون این کنسولها از معماری استفاده میکردند که تفاوتهای بنیادی زیادی با پلی استیشن 4 داشت. حالا سونی قصد دارد این مسئله را در PS5 برطرف کند و این موضوع خوشایندی برای گیمرها خواهد بود. از این طریق، بازیهای کلاسیک سونی از طریق شبیهسازی روی کنسول PS5 این کمپانی قابل اجرا خواهند بود. البته در اطلاعات رسمی که از سوی سونی منتشر شده، فقط به قابلیت سازگاری پلی استیشن 5 با بازیهای کنسول پلی استیشن 4 اشاره شده است و هنوز به طور دقیق هم مشخص نیست که این سازگاری به چه شکلی خواهد بود؛ آیا پلی استیشن 5 قابلیت اجرای دیسکهای کنسول قبلی را دارد یا این امر به صورت دیجیتالی صورت میگیرد؟ همچنین احتمالا سیاست بازسازی عناوین قدیمی در نسل بعدی هم ادامه پیدا میکند و شاهد عرضه بازیهای نوستالژیک با گرافیک و امکانات پیشرفته روی PS5 خواهیم بود.
در حقیقت سونی معتقد است که نسلهای مختلف کنسولهای بازی باید همچنان ادامه پیدا کنند و همیشه حتی در تبلیغاتش به این موضوع اشاره کرده که پلی استیشن 4 پرو تنها یک نسخه ارتقا یافته از پلی استیشن 4 است. اما در سوی دیگر کمپانی مایکروسافت به نسلهای کنسولی اعتقادی ندارد و عرضه ایکس باکس وان ایکس را پایانی بر نسلها میداند. آرون گرینبرگ، مدیر بازاریابی مایکروسافت در گفتگو با وبسایت Engadget اعلام کرد که فکر میکند «در آینده خبری از نسلهای کنسولی نخواهد بود.»
سونی و مایکروسافت دیدگاههای متفاوتی در این زمینه دارند، اما هر دو به یک موضوع فکر میکنند و اهمیت میدهند: اجازه دادن به گیمرها برای انتقال بازیهای قدیمیشان به کنسولهای جدید. البته سونی در نسل فعلی اشتباهاتی در زمینه قابلیت سازگاری معکوس کنسول پلی استیشن 4 انجام داد، ولی مایکروسافت در این مورد خیلی خوب عمل کرد و با ارائه بسیاری از بازیهای قدیمی روی ایکس باکس وان، صاحبان این کنسول را راضی نگه داشت. گفتنی است که مایکروسافت تقریبا هر هفته چند بازی قدیمی دیگر را به لیست عناوینی که با ایکس باکس وان سازگاری دارند اضافه میکند.
علاوه بر این، هر دو کنسول پلی استیشن 4 پرو و ایکس باکس وان ایکس، اگرچه نسل جدیدی از کنسولها نیستند، اما از تمام بازیهای پلی استیشن 4 و ایکس باکس وان پشتیبانی میکنند. حالا همین رویه در مورد کنسولهای بعدی سونی هم ادامه پیدا خواهد کرد. طبق اعلام سرنی، بازیهایی که برای پلی استیشن 4 توسعه پیدا کردهاند، به راحتی قابل انتشار روی PS5 نیز هستند.
پلی استیشن 5 از VR پشتیبانی خواهد کرد
پلی استیشن VR یکی از موفقترین هدست های واقعیت مجازی است که سونی توانست تعداد زیادی از آن را به همراه کنسول نسل هشتمی خود به فروش برساند. این هدست همچنین دارای بازیهای زیادی است که بعضی از آنها واقعا جالب هستند و هر روز نیز به تعدادشان در فروشگاه پلی استیشن اضافه میشود.
اما در سوی دیگر، به عنوان یک هدست مخصوص کنسول، پلی استیشن VR به اندازه هدست های واقعیت مجازی پیسی قدرتمند نیست. با عرضه PS5 قطعا برای اجرای بازیهای واقعیت مجازی سنگینتر نیاز به یک هدست جدید و قویتر خواهد بود. سونی تایید کرده که پلی استیشن VR با کنسول PS5 سازگاری خواهد داشت، اما هنوز نمیدانیم که آیا این شرکت برنامهای برای ساخت و عرضه نسخه جدیدی از این هدست دارد یا خیر. فعلا PSVR 2 در حد شایعه است.
رونمایی از کنترلر کنسول پلی استیشن 5
دسته پلی استیشن 5 چند روز پیش بطور رسمی معرفی شد. این کنترلر که برخلاف نسخههای قبلی DualSense نام دارد، در رنگ سفید منتشر شد. از نظر محل قرارگیری دکمهها و کلیدهای اصلی، تغییر خاصی روی نداده است. صفحه تاچ پد کنترل کمی عریضتر شده و به گوشهها متمایل شده است. بزرگترین و مهمترین تغییر دسته، محل قرار دادن دستها و تغییر قسمت پایینی آن است که طراحی DualSense را بسیار شبیه به کنترل ایکس باکس کرده. همین قضیه تا حدی دستمایه طنز و شوخی در فضای مجازی شده است.
تنها همین یک رنگ سفید بطور رسمی توسط سونی معرفی شده و طرحهای مشکی رنگ درواقع طراحی طرفداران است.
ظاهر متفاوت کنسول پلی استیشن 5
اخیرا شایعاتی در فضای مجازی مطرح شده که میگویند تمامی عکسهایی که از ظاهر کنسول منتشر شده، همگی در حد طرح اولیه و فن آرت بوده و کنسول PS5 قرار نیست با این ظاهر منتشر شود! طبق این اطلاعات غیرموثق، ظاهر کنسول شبیه به پلی استیشن 4 بوده و تقریبا دو برابر آن ارتفاع دارد. با این حال، این قضیه نیز در حد شایعه است و چیزی را تایید و رد نمیکند. به نظر میرسد که برای مشخص شدن واقعیت، راهی جز صبر کردن و تماشای رویداد جوئن و آگوست نداریم!
قیمت کنسول پلی استیشن 5
در رابطه با قیمت کنسول پلی استیشن 5 اطلاعات زیادی در دسترس نیست. کنسولهای PS4 و PS4 Pro قیمت 399 دلار در زمان داشتند و با توجه سخت افزار قدرتمند پلی استیشن 5، میتوان انتظار قیمتی حدود 500 دلار را داشت. قاعدتا قیمت آن نمیتواند بیشتر از این مقدار باشد زیرا افزایش قیمت باعث شکست تجازی این کنسول در بازار خواهد شد؛ مخصوصا اینکه کنسول رقیب یعنی ایکس باکس با قیمت 500 دلار تایید شده است.
تاریخ عرضه کنسول پلی استیشن 5
طبق اعلام سونی، تاریخ انتشار کنسول پلی استیشن 5 در دو ماه پایانی سال 2020 میلادی خواهد بود. (ماه آذر یا دی 1399) طبق این اطلاعیه، شرکت سونی رسما اعلام کرد که گسترش ویروس کرونا در جهان تاثیری بر تاریخ انتشار این کنسول نخواهد داشت و PS5 سر موعد منتشر خواهد شد.
اگر در حال حاضر از پلی استیشن 4 استفاده میکنید و از ظاهر یکنوخت آن خسته شده اید؛ میتوانید با خرید اسکین PS4 پرو و اسیلم کنسول خود را زیبا کنید. همچنین برچسب پلی استیشن از کنسول در برابر گردوخاک و خط و خش محافظت میکند.
هنوز بازیهای رسمیای که قرار است برای پلی استیشن 5 منتشر شود مشخص نشده اما سونی قول داده که با توجه به قابلیت سازگاری معکوس و پشتیبانی این کنسول از بازیهای نسل هشت، حداقل 100 بازی برتر پلی استیشن 4 بر روی این کنسول قابل اجرا خواهد بود. البته هنوز نمیتوان با اطمینان گفت که این قضیه برای بازیهایی که در ابتدای نسل 8 نیز منتشر شدند صدق میکند، اما بازیهایی مثل Death Stranding که اخیرا منتشر شده یا The Last of Us 2 که برای نسل 8 است، روی کنسول پلی استیشن 5 قابل اجرا خواهند بود.
سخن پایانی
شما درباره کنسول پلی استیشن 5 چه فکری میکنید و از این کنسول چه انتظاراتی دارید؟ حدس میزنید قیمت این کنسول در کشور ما چقدر خواهد بود؟ لطفا نظرات خود را از طریق کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.